Veelgestelde vragen

Algemeen

Keti Koti betekent letterlijk ‘ketenen verbroken’ in het Sranantongo (Surinaams).

Dag der vrijheden

Kittie Kottie

In 1863, maar de tot slaaf gemaakten moesten nog 10 jaar doorwerken onder wrede omstandigheden. Daarom wordt tegenwoordig verwezen naar het jaar 1873 wanneer er over afschaffing gesproken wordt.

Keti Koti is geen officiële vrije dag in Nederland. Sommige werkgevers bieden wel een vrije dag aan om het slavernijverleden te herdenken en vieren. Dit jaar valt de viering (1 juli) op zaterdag, veel mensen zijn dus al vrij.

 Het maakt niet uit waar je vandaan komt, hoe oud je bent of waar je woont: Keti Koti Utrecht is voor iedereen die het trans-Atlantische slavernijverleden wil herdenken en vieren. 

Organisatie Comité 30 juni / 1 juli

We vinden het belangrijk om zowel te herdenken als te vieren. Daarom trekken we een hele dag uit om te herdenken in rust op 30 juni. Vervolgens is het tijd voor het gezamenlijke feest op 1 juli.

Momenteel richten we ons op het trans-Atlantische slavernijverleden. Daarmee bedoelen we de landen uit de ‘driehoekshandel’ tussen Europa, Amerika en Afrika. In de toekomst willen we ook het slavernijverleden uit andere landen belichten, daar moeten we de juiste kennis en partners voor vinden.  

Alle hulp is welkom! Je kunt ons steunen middels een donatie of je aanmelden als vrijwilliger. Bekijk hier de donatiepagina.

Activiteiten

Alle activiteiten vanuit het Comité 30 juni / 1 juli Utrecht zijn gratis. Voor de kick-off op 1 juni moet je alleen reserveren.

Onze activiteiten zijn voor alle leeftijden. Zo hebben we op 1 juli verschillende workshops voor kinderen.

Onze eigen activiteiten zijn rolstoeltoegankelijk:

Op 1 juni in Bibliotheek Utrecht (Neude)

Op 30 juni en 1 juli in het Griftpark (houd er alleen rekening mee dat niet het hele park een verharde ondergrond heeft)

Heb je ook een vraag over Keti Koti?

Laat het weten en we komen er zo snel mogelijk op terug.

Formulier wordt verzonden

Moment geduld aub