Over ons

C Comité 30 juni / 1 juli Utrecht (Keti Koti Utrecht) vergroot het bewustzijn rondom het trans-Atlantisch slavernijverleden van Utrecht, zodat het een verhaal van ons allemaal wordt. Dat doet Keti Koti Utrecht door inwoners, verleden en heden met elkaar te verbinden.

Oprichting

Door de jaren heen zijn er verschillende instanties in Utrecht geweest die zich inzetten voor het trans-Atlantische slavernijverleden. Deze werden voornamelijk door vrijwilligers gedragen. In 2018 startte Leroy Lucas daarom Comité 30 juni / 1 juli Utrecht om de stad jaarlijks een officiële herdenking en viering te geven. Sinds de oprichting zijn er al vele samenwerkingen geweest met partners zoals de Gemeente Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht, Bibliotheek Utrecht en Centraal Museum. Elk jaar breidt de samenwerking zich verder uit met lokale ondernemers, makers en vrijwilligers.

Bekijk de recap van Keti Koti 2022

Visie 

We streven naar een Utrecht waarin aandacht is voor het trans-Atlantisch slavernijverleden: dat we van de geschiedenis leren, de voorouders herdenken en de toekomst gelijkwaardig tegemoet gaan. Zo ontstaat er ruimte en verbinding voor verschillende identiteiten in de stad. Verbinding tussen generaties, verbinding met de stad en verbinding met cultuur.

Missie

We dragen kennis over het trans-Atlantische slavernijverleden laagdrempelig over, door verbinding en ontmoetingen te stimuleren tussen mensen met verschillende achtergronden en leeftijden.

Toegankelijkheid 

We vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk Utrechters kunnen deelnemen aan Keti Koti. De toegang tot de herdenking op 30 juni is gratis. Meer informatie over de toegankelijkheid van de activiteiten volgt.

Diversiteit & inclusie 

Iedereen is welkom om het slavernijverleden te herdenken en de vrijheid te vieren. We vragen iedereen om respectvol met elkaar om te gaan en ruimte te maken voor verbreding van perspectieven. 

Woorden doen ertoe. De kolonisatie werkt namelijk ook door in de taal van vandaag de dag. Daarom maken we een afweging in de woorden die we gebruiken. Soms om de context te benadrukken en soms als vorm van activisme. Zo gebruiken we ‘tot slaaf gemaakten’ in plaats van ‘slaven’ en schrijven we Zwart met hoofdletter wanneer het gaat over mensen. 

Formulier wordt verzonden

Moment geduld aub