Studenten Universiteit Utrecht pleiten voor bewustzijn slavernijverleden
H Hoe kan de faculteit Geesteswetenschappen zich het best verantwoorden voor haar eigen slavernijverleden? Vijf studenten onderzochten dit vraagstuk tien weken lang. Migaisa Poeketi, vicevoorzitter van Comité 30 juni / 1 juli Utrecht, ging met de studenten in gesprek.
De Universiteit van Utrecht besloot in 2022 om onderzoek te doen naar hun banden met het slavernijverleden. Studenten Alberto Simarro Correa, Luna Verbaas, Sarah Guest, Merel en Danthe deden onderzoek en presenteerden hun aanbevelingen. Daarvoor betrokken ze verschillende partijen, waaronder Sporen van Slavernij en Comité 30 juni / 1 juli.
Ik vind het heel belangrijk en waardevol dat de studenten van Universiteit Utrecht met dit project aan de slag zijn gegaan. De studenten kwamen met goede voorstellen en eerste stappen. Het is belangrijk dat de Universiteit Utrecht haar studenten ondersteunt in dit proces van verandering binnen de muren aanbrengen.
Migaisa Poeketi
Vicevoorzitter Comité 30 juni / 1 juli Utrecht
Aanbevelingen
De studenten presenteerden eind april een aantal aanbevelingen om binnen de UU meer aandacht te besteden aan het slavernijverleden. Van wandeltours tot suggesties om structurele verandering te realiseren: benieuwd naar alle aanbevelingen? Lees het volledige artikel op DUB.